Wilhempje

Nieuws

Wilhelmpje komt tot leven

10 november 2011

VEESSEN - In alle stilte werkte Robbert van der Scheer vijf jaar aan ‘Wilhelmpje’. Binnenkort rijdt zijn creatie naar buiten op een speciaal voor hem bedacht bijzonder voertuig.Wilhelmpje is avontuurlijk, nieuwsgierig naar alles wat op zijn pad komt en altijd op ontdekkingsreis door de wijde omgeving.

Gevoelig en sociaal is het molachtige stripfiguurtje ook dat Veessenaar Robbert van der Scheer heeft bedacht. "Hij staat breed in de samenleving en vindt alles interessant."

Eind november lanceer Van der Scheer Wilhelmpje waaraan hij zo'n vijf jaar heeft gewerkt. Zijn baan bij een metaalbedrijf zegde hij op om zich helemaal te kunnen storten op het concept dat hij rond Wilhelmpje heeft bedacht. "Mijn werk was de laatste tijd elke dag hetzelfde terwijl ik heel creatief ben. Ik had het gevoel dat ik er nu helemaal voor moest gaan. Vrijwel alles van Wilhelmpje was klaar, alleen het pak moest nog gemaakt worden."

Wilhelmpje is veel meer dan het boek dat binnenkort verschijnt met zijn eerste avontuur. Bij dit stripfiguur hoort bijvoorbeeld ook een website en parafernalia zoals bekers en t-shirts. Promotie van de regio is ook een speerpunt van Van der Scheer die elke dag geniet van zijn geboortestreek. Allerlei plekken in bijvoorbeeld Veessen, Heerde en Vorchten komen dan ook voor in het leven van Wilhelmpje.

Van der Scheer hoopt dat gemeente Heerde en ondernemers in de regio kansen in zien zijn project. "Gemeente Heerde heeft toerisme en recreatie als speerpunt, daar zou je via Wilhelmpje heel veel mee kunnen doen", meent hij. Van der Scheer hoopt er uiteindelijk zijn geld mee te kunnen verdienen. "Financieel kan ik een jaar overbruggen. Als het niet lukt met Wilhelmpje, dan hoop ik dat het me in elk geval naamsbekendheid oplevert."

Als kind tekende van der Scheer de kantlijnen van zijn schriften al vol met cartoons. Tekenen bracht hem zo veel rust dat hij beter kon opletten in de klas. Tot een opleiding als illustrator kwam het niet, ook al zeiden vrienden dat hij iets met zijn creaties moest doen.

Na een opleiding in de telematica werkte Van der Scheer bij een beveilingsbedrijf en in de metaalsector. In zijn vrije tijd ontwierp hij illustraties voor geboortekaartjes, trouwkaarten, vlaggen en logo's. "De blauwe leeuw voor Vevo heb ik ook bedacht. Die leeft erg in het dorp en is mijn trots." Voor de supporters van de plaatselijke voetbalclub ontwierp Van der Scheer t-shirts, stickers en sjaals met het logo van de leeuw. Ook de levensgrote mascotte van de supporters komt voort uit zijn brein.

Ook bij Wilhelmpje hoort zo'n manshoge figuur, een pak dat Van der Scheer draagt wanneer dat voor zijn project nodig is.

In een schuur bij zijn ouderlijk huis staat het bijzondere vervoermiddel van Wilhelmpje, de 'Henderik', tot in detail ontwikkeld door zijn geestelijk vader. Het heeft iets weg van een shopper en een trike, maar is dat niet. Achterop zit een enorme bak, met klep waaruit een ei komt. Zo'n 1300 uur werk zit er in het opvallende oranjewitte voertuig, gebouwd op het onderstel van een scootmobiel en uitgerust met met een achteruitkijkcamera, geluidsinstallatie en de afdruk van een kindervoet als gaspedaal. Tijdens de intocht van Sinterklaas in Veessen, op 26 november, rijdt Van der Scheer, gehuld in het pak van Wilhelmpje, voor het eerst met Henderik naar buiten "Ik heb er alle vertrouwen in dat het lukt met dit project. Anders was ik er nooit aan begonnen."